Bosan dengan masakan udang tumis masak merah,masak kari,masak rebus serai atau masak tomyam?Jom cuba masakan ni,InsyaAllah anak pun suka sebab rasa nestum tu....
Bahan-bahannya:
*Udang sederhana besar:500g
*Madu
*Daun kari
*Nestum :1 mangkuk penuh
*Bawang putih-dicincang
*Serbuk kunyit
*Mentega
Cara membuatnya:
1.Udang diperap dengan serbuk kunyit,garam dan perasa.Kemudian gorengkan.Tak perlu sampai kering/rangup.
2.Angkat dan toskan.
3.Panaskan mentega dengan api yang kecil dan tumiskan bawang putih yang telah dicincang tadi bersama daun kari.
4.Masukkan madu dan gaulkan.
5.Masukkan udang yang telah ditoskan tadi dan gaulkan.
6.Akhir sekali,tutup api dan kemudian masukkan nestum.Gaulkan hingga rata.Sedap dimakan panas-panas......
7.Kalau suka pedas,bolehla tambahkan cili padi ya.....
"SELAMAT MENCUBA!"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan